Home Nieuws Dirja Masmeijer vanaf seizoen 24/25 Coach Sociale Veiligheid bij Valken ’68

Dirja Masmeijer vanaf seizoen 24/25 Coach Sociale Veiligheid bij Valken ’68

Binnen een voetbalvereniging gaat het tegenwoordig niet alleen meer om voetbalvaardigheden, samenwerken met teamgenoten en leren omgaan met winst of verlies. Een belangrijk onderdeel is dat dit alles in een veilige omgeving plaatsvindt en dat je binnen diezelfde omgeving ook passend wordt begeleid. Kinderen ontwikkelen zich namelijk niet alleen op voetbalgebied, maar ook op sociaal-emotioneel, fysiek en cognitief vlak. De KNVB moedigt daarom een positief en pedagogisch voetbalklimaat aan, waarin het plezier en de ontwikkeling van het kind centraal staan. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de KNVB, Valken ’68, de trainer/coach(es), de scheidsrechters, clubvrijwilligers en (groot)ouders/verzorgers.

Door Joost Franse

Elk contact met een kind heeft invloed op hun ontwikkeling. Het is niet de vraag of volwassenen willen bijdragen aan de ontwikkeling van een speler, want dit is inherent aan hun rol. Het gaat er vooral om hoe deze relatie wordt vormgegeven, met als doel positief bijdragen aan het plezier van de speler en hun ontwikkeling, zowel op voetbalgebied als op persoonlijk vlak.

Sociale veiligheid van groot belang
Valken ’68 heeft diepe wortels in de lokale gemeenschap en is wekelijks de basis van een groot deel van de jeugd, niet alleen uit Valkenburg maar ook daarbuiten. Het is van groot belang dat deze jeugdspelers zich kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Om die reden start met ingang van seizoen 2024/2025 Dirja Masmeijer in haar nieuwe rol als “Coach Sociale Veiligheid” bij Valken ’68.

Dirja (36) heeft een passie voor zowel onderwijs als voetbal. Haar achtergrond en betrokkenheid bij Valken ’68 maken haar de ideale persoon om deze belangrijke rol te vervullen. Dirja is werkzaam als gymdocent op een Hindoestaanse basisschool in Rotterdam, waar ze met kinderen van alle leeftijden werkt. Haar rol gaat verder dan alleen onderwijs, want ze fungeert ook als intern begeleider en vertrouwenspersoon. Hier kunnen ouders, leerlingen en leerkrachten terecht voor zorg en ondersteuning in diverse situaties.

Familie met een roodgeel hart
Naast haar werk op de school is Dirja al ruim tien jaar vrijwilliger bij de club als verzorger bij de selectie. Haar betrokkenheid bij de club is geworteld in haar afkomst. Ze is een echte Valkenburgse, en haar familie heeft gedurende vele jaren een nauwe band met de club onderhouden. Haar broer heeft verschillende functies binnen de club bekleed, en ook haar ouders hebben bijgedragen aan diverse clubactiviteiten.

Coach Sociale Veiligheid
Vanaf het komende seizoen neemt Dirja een nieuwe rol op zich binnen Valken ’68. De passende titel van deze rol is “Coach Sociale Veiligheid”. Deze rol omvat verschillende verantwoordelijkheden, waaronder het fungeren als aanspreekpunt voor zaken met betrekking tot gepest worden en andere redenen waarom mensen de club verlaten. Haar doel is ervoor te zorgen dat kinderen binnen de club zich veilig voelen en dat problemen bespreekbaar zijn, zonder drempels.

Deze rol begint met een focus op jeugdspelers, maar er is potentieel voor uitbreiding naar seniorenteams in de toekomst. Dirja zal nauw samenwerken met trainers om hen te voorzien van tips en ondersteuning bij het creëren van een positieve en veilige sfeer binnen hun teams. Ze zal teams en trainers op aanvraag observeren en indien nodig tijdens het seizoen evalueren, waarbij ze teambuilding en een cultuuromslag binnen de club zal bevorderen.

Financiële problemen
De rol die Dirja gaat vervullen gaat echter verder. Helaas zijn er binnen de samenleving diverse gezinnen die het financieel niet altijd even makkelijk hebben. Hier heerst een taboe op en Dirja wil dit binnen Valken ’68 graag doorbreken. Uiteindelijk heeft ieder kind recht op het beoefenen van sport bij een vereniging en zij kan helpen met het vinden van mogelijkheden binnen diverse instanties die hulp bieden bij nijpende financiële situaties. Sporten is namelijk voor kinderen van groot belang. Denk daarbij onder andere aan het verbeteren van de lichamelijke gezondheid, het ontwikkelen van motorische vaardigheden, sociale interactie met andere kinderen, het creëren van zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld en het verbeteren van de mentale gezondheid.

Seizoen 2024/2025
Vanaf het komende seizoen gaat officieel starten. Dit betekent niet dat zij de komende tijd stil zit. In de tussentijd is zij druk met het voorbereiden op haar nieuwe rol en daarnaast gaat ze voorafgaand aan het nieuwe seizoen in gesprek met jeugdtrainers om duidelijk te maken wat zij precies kan betekenen en hoe trainers om moeten gaan met bepaalde situaties. Heb je vragen en wil je Dirja bereiken? Stuur een e-mail naar dirja.masmeijer@valken68.nl.

We wensen Dirja veel succes als Coach Sociale Veiligheid.

Deel dit bericht