Home Nieuws Artan Reçica keert terug bij selectie Valken ‘68

Artan Reçica keert terug bij selectie Valken ‘68

De oplettende kijker had het wellicht al opgemerkt. Naast de vertrouwde gezichten langs de zijlijn van ons eerste elftal zat er een “nieuwkomer” op de bank. Hij is natuurlijk niet echt nieuw. Artan Reçica (40) heeft al lang zijn sporen verdiend. Voor de oudere supporters van Valken ’68 staat Artan natuurlijk bekend als de doelpuntenmaker van weleer, maar voor de jongere generatie is hij vooral bekend vanwege zijn fanatieke inzet in diverse rollen die hij voor de club heeft vervuld. Samen met Artan zoomen we in op zijn nieuwe rol bij Valken ’68.

Door Joost Franse

Al sinds de E-pupillen loopt Artan Reçica rond op sportpark ’t Duyfrak. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder en heeft hij een karrenvracht aan ervaring en spelen zijn dochters Danique (MO13-1) en Esmee (MO11-1) zelf in de jeugd bij Valken ’68. Toch straalt Artan nog steeds jeugdig enthousiasme uit. De rollen die hij op zich neemt doet hij vol overgave. Dit zal voor zijn nieuwe rol als assistent trainer niet anders zijn.

Eigen carrière
Artan is op zijn achtste begonnen als voetballer van Valken ’68 . Tot aan de B-junioren doorliep hij alle selectieteams en eenmaal in de B1 werd hij als vijftienjarige door toenmalige hoofdtrainer Fred Eijsberg bij de selectie gehaald. Artan vertelt hierover: “Kort na de winterstop maakte ik mijn debuut tegen RCL. Een prachtige en imponerende ervaring om met jeugdhelden als Jan van Beelen, Frank Duijndam, Jan de Roover, Vincent Zandbergen en vele andere helden van weleer te mogen spelen.”

“Tijdens mijn periode als jeugdspeler ontving ik meermaals een uitnodiging van betaald voetbalorganisaties en bekende amateurverenigingen. Ik durfde echter nooit de overgang te wagen. Toen ik mijn debuut als zestienjarige had gemaakt, belde Quick Boys om me daar in de A1 te stallen. Dat team speelde in de Eerste Divisie Landelijk (één na hoogste A1 Divisie) tegen onder andere Feyenoord, ADO Den Haag, Fortuna Sittard en NAC Breda. Ik was enthousiast en heb daar 2,5 jaar gespeeld, tot ik heimwee kreeg”, gaat Artan verder.

Terugkeer
Nadat Artan terugkeerde naar vertrouwd terrein, balanceerde hij een tijdlang tussen het tweede en eerste elftal onder leiding van trainers Piet van Duijn en Frenk van der Kleij. Pas na de komst van Fred Eijsberg en later onder de leiding van Andries Wendt, groeide Artan uit tot een beruchte spits die vele jaren achtereen topscorer werd. Hij beschouwt deze periode zelf als de mooiste van zijn carrière: “Die jaren als spits waren onvergetelijk. We vormden niet alleen een team van getalenteerde voetballers, maar ook een hechte vriendengroep. Dit samenhorigheidsgevoel droeg bij aan ons succes en het plezier dat we beleefden. Zowel trainingen als wedstrijden waren voor ons een groot feest.”

Roodgeel hart
Inmiddels is Artan alweer jaren gestopt met selectievoetbal. Stilzitten is echter niets voor hem. Bij de club die hij een warm hart toedraagt heeft hij diverse functies bekleed en daarnaast maakt hij deel uit van ‘de eeuwige talenten’. Tot voor kort was Artan alleen coach van de MO11-1, waar zijn dochter Esmee furore maakt. En toen waren daar Derek van der Plas en Erwin van der Nagel met het verzoek of Artan een rol wil spelen bij het eerste elftal. “Allereerst een enorme eer dat ze aan mij dachten en mij als een aanvulling zien voor de technische staf. Toch moest ik er over nadenken, want het is een behoorlijke tijdsinvestering en daarnaast gaan mijn eigen wedstrijden er ook flink onder lijden. Toch heb ik de stap gezet, omdat het echt tof is om met deze fantastische staf samen te werken.”

Video-analist
Met de komst van Artan bestaat de technische staf uit maar liefst drie assistenten. We zijn dan ook benieuwd in welke hoedanigheid hij iets kan toevoegen. Artan legt uit: “Ik ga me specifiek richten op de video-analyse. Hierbij stel ik mij ten doel om een bijdrage te leveren in het analyseren van beelden en op die manier onze spelers te helpen bij hun verdere ontwikkeling. Het video-analysesysteem was eerst nog zeer confronterend, maar inmiddels volgen spelers de data met veel interesse. Uiteindelijk willen zij ook leren van situaties.”

Balvolgsysteem
Inmiddels beschikt Valken ’68 alweer enkele jaren over een geavanceerd balvolgsysteem. Dit camerasysteem is bevestigd op de hoofdtribune en kan alle balbewegingen op het veld goed volgen. “Qua innovatie is Valken ’68 één van de weinige teams op Eerste Klasse-niveau die de beschikking hebben over een balvolgsysteem. Het is fijn dat het Valken ’68-bestuur hierin heeft meegedacht, hierdoor kunnen we een belangrijke slag maken ten opzichte van concurrenten. Wij, als technische staf, ambiëren echter ook om beelden van uitwedstrijden vast te leggen en daarnaast trainingen visueel in beeld te brengen. Hiervoor is een mobiel cameravolgsysteem nodig, waardoor we het team en spelers specifiek op hun positie tactisch kunnen begeleiden,” vertelt Artan uitgebreid.

Niet alleen bij de club fungeert Artan nu als Video Analist, ook in zijn werk heeft hij dag in dag uit te maken met digitalisering, innovatie en software-systemen. Zijn nieuwe rol is hem dus op het lijf geschreven. Artan sluit af: “Het is wat dat betreft de ideale mix. Ik kan bij mijn club fungeren op een prachtige positie door te werken met de beste spelers van Valken ‘68 en daarnaast iets doen waar ik veel affiniteit mee heb. Uiteindelijk zou ik dit, als échte clubman, verder willen uitbreiden en ook jeugdelftallen en jeugdtrainers hiermee in aanraking willen brengen. Uiteindelijk lopen daar de eerste elftalspelers van de toekomst en kunnen we ze al vroeg nóg beter coachen en klaarstomen voor ons eerste.”

Deel dit bericht